Donderdag 29 augustus t/m zondag 1 september 2024
Openingstijden: dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur.
Foto’s finissage zondag 1 september
De groepsexpositie ‘Vrienden van Ferdinand’ is een ode aan de vriendschap. Kunstvrienden zijn voor kunstenaars een belangrijke bron van aanblijvende inspiratie en motivatie.
Deelnemers:
Ferdinand Booij (Enschede): kleurpotloodtekeningen en beelden
Geert de Groot (Almen): fotografie
Bastiaan Postma (Kampen): keramiek
Sjaak Kaashoek (Nijmegen): kopergravures
Lenneke Saraber (Kampen): linosnedes
Lydia Roelofsen (Kampen): grafiek
Aukus Paukus (Zwolle): schilderijen
Pauline Luijben (Welsum): digitale kunst
Curator Ferdinand Booij was galeriehouder in Kampen. Veel van de deelnemende kunstenaars kwamen in die tijd op zijn pad. “Van de meeste kunstvrienden heb ik in mijn creatieve vorming veel geleerd. Ik heb veel steun aan hen gehad. Het zijn mensen waarvan ik weet dat ze kwaliteit hebben en dat ze gedreven zijn. Behalve hun vakmanschap delen ze de liefde voor hun creaties.”
Zelf exposeert Booij met zijn kleurpotloodtekeningen en beelden. Hij zegt daarover: “Ik heb het lef om zelf ook mee te doen.”
Beknopte biografie van deelnemend kunstenaars
Bastiaan Postma studeerde in 1990 af aan de kunstacademie in Kampen met keramiek. Sinds die tijd werkt hij met klei en boetseert hij dierenkoppen en abstracte vormen. Het liefst draait hij op de draaischijf en combineert verschillende kleuren klei waaraan hij soms glazuur toevoegt. Bastiaan geeft cursussen en workshops in zijn werkplaats in IJsselmuiden.
Meer informatie: https://www.bpostmakeramiek.nl
Sjaak Kaashoek is kunstschilder en graficus. In de Möllerwerf toont hij zijn kopergravures geïnspireerd op oude meesters zoals Dürer en Goltzius. Hij bewerkt het koper met de burijn (guts). Zijn inspiratie haalt hij uit verhalen en de natuur.
Meer informatie: https://sjaakkaashoek.com/
Voor Lenneke Saraber voelt het exposeren in de Möllerwerf een beetje als thuis exposeren. Geboren in Hengelo, heeft zij na de academie in Kampen een oeuvre opgebouwd met grafiek. Haar werk refereert regelmatig aan de landschappen van Twente. In grote en kleine linosnedes werkt zij met kleur over kleur, zodat er een gelaagdheid ontstaat die heel schilderachtig overkomt. Lenneke werkt spontaan en zonder vooropgezet plan.
Meer informatie: https://www.lennekesaraber.nl/
Lydia Roelofsen, geboren in 1974 in Alkmaar, woont en werkt in Kampen en werkt graag met grafische technieken. Haar tekeningen ontstaan intuïtief en zijn imaginair en deels autobiografisch. Ze werkt met verschillende technieken en materialen: linoleum, etsen, schilderen, tekenen, collages. Grafiek vormt de rode draad in haar werk. Momenteel onderzoekt zij ook tetra-druk, een vriendelijk materiaal waaruit mooie dingen kunnen ontstaan en met de sfeer van etsen.
Meer informatie: https://lydiaroelofsen.weebly.com/
Pauline Luijben schilderde tussen 2000 en 2015 landschappen die zich kenmerken door een grote gedetailleerdheid. Ze houdt van de intense sfeer die dat oplevert en onderwerpt zich dan ook aan het monnikkenwerk om eindeloos en laag over laag, grassprietjes te schilderen. De laatste jaren combineert zij haar schilderwerk met het maken van digitale beelden, waarmee ze sprookjes en andere waarheden vertelt.
Meer informatie: https://www.paulineluijben.nl/
Geert de Groot werd al op tienjarige leeftijd bevangen door de liefde voor fotografie. Op zijn vijftiende kocht hij, met verjaardagsgeld, zijn eerste camera. Al bijna 45 jaar bevangen door het fotografievirus heeft hij er niet alleen zijn werk van gemaakt, maar bovendien al die jaren ook het plezier en de hobby van het fotograferen weten te koesteren.
Meer informatie: http://www.geertdegroot.nl/
Vanuit de dras naast de IJssel doemt een beeld op. Gevangen in lagen aan kleur waagt Aukus Paukus zich aan de verbeelding ervan. Een verborgen wereld waar alchemie, ‘natuur-kunde’ en visioenen heersen, is er behoefte tot een halt. Gevangen in het materiaal, als een echo, vraagt de kunstenaar één ding: sta stil, en ervaar.
Ferdinand Booij maakt kleurpotloodtekeningen naar de waarneming waarin vaak een verborgen hint of fantasie schuilt. Hij tekent veel in zijn tuin en zijn huis. In deze expositie laat hij ook tekeningen en beelden zien van zijn muze.