Ruimte voor Kunst: Duisternis

21 oktober t/m 5 november 2023
Opening: vrijdag 20 oktober om 19.30 uur
Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Collectief ‘Ruimte voor Kunst’ presenteert deze herfst de tentoonstelling ‘Duisternis’ met werk van Renske Schilt, Metin Yirtici, Michael Stockfish en Judith Schepers. De expositie bestaat uit foto’s, schilderijen en installaties waarin de kunstenaars het thema ‘Duisternis’ op hun eigen manier proberen te vangen. 

Ook is er een ‘wonderkabinet’ met voorwerpen uit de collectie van Museum Hengelo te bezichtigen. Daarnaast kun je losgaan tijdens een live show van |grens| en luisteren naar donkere verhalen van Abe de Verteller. Tenslotte kun je ook zelf deelnemen tijdens een workshop en open podium ‘spoken word’ onder leiding van Mette Hoekstra.

Vrijdag 20 oktober 19:30: Opening!

De tentoonstelling is op vrijdag 20 oktober geopend door Josine Sibum Siderius, voorzitter van de Adviescommissie Beeldende Kunst & Vormgeving Hengelo.
Aansluitend trad |grens| op, wiens live shows vanaf het eerste moment zorgen voor een mysterieuze sfeer. Met gemak wisselen ze een duik in de diepte af met een pittig recept voor de dansvloer. De mix van crunchy drums, lo-fi pads, knetterende sequences en spacy effecten zorgen voor een authentieke sound en gruizige performance.
Foto’s van de opening

Renske Schilt en Michael Stockfish te gast bij Goedemorgen Hengelo, 1Twente

Over Ruimte voor Kunst en de tentoonstelling

Ruimte voor Kunst is een initiatief bedacht door Metin Yirtici, Michael Stockfish en Renske Schilt. Het initiatief nodigt kunstenaars uit te onderzoeken wat hen verbindt. Waar halen ze inspiratie uit, wat drijft hen kunst te maken en hoe kunnen kunstenaars uit verschillende disciplines zich met elkaar verbinden en elkaar inspireren? Ze scheppen samen een ruimte waarin dit zichtbaar wordt en beleeft kan worden door het publiek. 

De eerste tentoonstelling van Ruimte voor Kunst in 2022 had het thema Natuur. Kunstenares Nicole Schyns is toen uitgenodigd om mee te doen. Dit jaar is Judith Schepers uitgenodigd haar licht te laten schijnen op het thema Duisternis.

In een donker bos verdwalen, bij het licht van de zachte maanstralen, tot daar een wolk voor drijft… Op naar het schaduwrijk, de plaats waar dromen, angsten en mysteries worden geboren. Hier kan duisternis blijven hangen, als een deken over vormen die je half herkend. 

Veel kunstenaars hebben door dit innerlijke landschap gezworven. Het is waar verbeelding en creativiteit gestalte krijgen en vrij rondwaren. Waar kunst in duisternis ontstaat.

In de tentoonstelling Duisternis geven Metin, Michael, Renske en Judith elk hun eigen visie op dit fascinerende thema.

Metin Yirtici is een professioneel beeldend kunstenaar uit Hengelo. In Hengelo is hij bekend om zijn gelaagde foto’s en conceptuele fotografie projecten.

Renske Schilt is een portretschilder en kunstschilder in de traditie van het Realisme en oa bekend door haar nominaties voor de Nederlandse Portretprijs 2021 en 2023.

Michael Stockfish is muzikant, tekenaar en kunstschilder. Zijn werk omvat een gevarieerde mix van stijlen en invloeden. Van cartoons tot realisme, van portretten tot landschappen en zeegezichten.

Judith Schepers maakt tekeningen en installaties. Ze werkt voornamelijk zwart-wit en tekent o.a. bossen, vogels en portretten. In haar werk plaatst ze vaak zwarte vlakken, als duistere elementen uit een andere wereld.

Unieke samenwerking met Museum Hengelo

Het collectief Ruimte voor Kunst mocht in de krochten van Museum Hengelo op zoek naar bizarre voorwerpen en stelde hieruit een wonderkabinet samen. Te zien zijn bijvoorbeeld een toverlantaarn, dookroll’n en een set ansichtkaarten met daarop een als dieren verkleed gezelschap uit de jaren ’30.

Zondagmiddag 22 oktober: Duistere verhalen bij de haard 

Op zondagmiddag 22 oktober om 14.00 en om 16.00 zal Abe de Verteller duistere Twentse verhalen en een verhaal van Lovecraft vertellen bij het haardvuur in de Möllerwerf. Abe is professioneel verhalenverteller en kan putten uit een repertoire van meer dan 380 verhalen. Met de verhalen die hij deze middag komt vertellen neemt hij ons mee diep het donker in. De verhalen zijn daarom niet geschikt voor kinderen.

Zaterdagmiddag 28 oktober 15:00: Workshop Spoken Word

Heb je iets te vertellen en zou je dat dolgraag wereldkundig willen maken achter een microfoon, maar mis je nog net de juiste toon? Of heb je nog wat puntjes op de i nodig? Tijdens deze middag neemt tekstschrijver en theatermaker Mette Hoekstra je mee in de wereld van het gesproken woord. Hoe schrijf je een goede tekst en hoe draag je die tekst vervolgens voor, zodat je publiek geraakt wordt? Tijdens deze workshop ga je ermee aan de slag. Laat je verse performance ’s avonds horen tijdens het Open Podium!

Kosten €5,- per persoon, opgeven via info@ruimtevoorkunst.nu

Zaterdagavond 28 oktober 19:30: Open Podium Spoken Word 

Deze avond nodigen we iedereen die een gesproken tekst wil voordragen uit voor ons Open Podium Spoken Word! Kom langs, pak de mic en perform je rap, gedicht, verhaal, betoog, dat wat je aan de wereld kwijt wilt. Liefst binnen het thema Duisternis. Of laat je inspireren door het tentoongestelde werk. Ook als je niet zelf wil voordragen, maar graag hoort wat anderen te vertellen hebben ben je van harte welkom!

Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00

Programma: vrijdag 20 oktober 19:30 Opening met |grens|

zondag 22 oktober om 14:00 en 16:00 Abe de Verteller

zaterdag 28 oktober Open Podium Spoken Word